Zapiekana z rzodkiewką i szpinakiem

Wiosna przyszła już z prawie wszystkimi swoimi dobrodziejstwami! Jest cudownie! Drzewa kwitną, trawa zieleni się, wszędzie widzę tulipany, żonkile. Piękne, fioletowe, cudownie pachnące fiołki - starsze panie sprzedają je w ślicznych małych bukiecikach. Jakie to jest cudowne...
Ostatnio będąc w domu udaliśmy się z Rysiem na łąki. A tam pełno wspaniałych, zgrabnych saren i dostojnych koziołków. Bociany zajadają okropne, obślizgłe żabska a jaskółki przyglądają się temu z wysokości ze spokojem. Jest wspaniale!!!


ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM I RZODKIEWKĄ

średnio trudne
ok 1,5 h
dla 4 głodnych osób

Składniki:

* opakowanie mrożonego szpinaku
* 8 średnich rzodkiewek
* 1/2 kg mięsa mielonego
* opakowanie makaronu świderki
* cabula
* 3 ząbki czosnku
* 300 ml śmietany 18%
* 4 łyżki mleka
* płaska łyżeczka mąki
* jajko
* majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka i ostra
* sól, pieprz


Do dzieła!
Gotujemy makaron al dente. Odstawiamy. Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy. Dodajemy ząbek czosnku, sól i pieprz. Odstawiamy. Szklimy grubo posiekaną cebulę, dodajemy ząbek czosnku i wrzucamy mięso mielone. Smażymy. Przyprawiamy je na dość ostro paprykami i pieprzem. Odstawiamy. Rzodkiewkę kroimy w ok 2 mm plasterki. Robimy sos tak jak w poprzednich przepisach, czyli mieszamy śmietanę z mlekiem, mąką, jajkiem, ziołami, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku.
W naczyniu żaroodpornym (na patelni z przykrywką lub naczyniu do zapiekanek) układamy: makaron, mięso, szpinak, posypujemy rzodkiewką, znów makaron i polewamy sosem. Genialnie pasuje do tego jeszcze ser żółty ale ja nie miałam :-(. Zapiekamy ok 20-30 minut, w przypadku naczynia żaroodpornego pod koniec zdejmujemy przykrywkę i jeszcze chwilę zapiekamy ( na patelni nie robimy tego :-)).

4 Responses

  1. Anonimowy

    czemu ty się tak trujesz???
    siostra 3

  2. Zapiekana rzodkiewka? Musze to zrobić, bo zapiekane ogórki kiszone, ku którym mnie skłonił jeden z twych przepisów, były przepyszne.

  3. krótko zapiekana rzodkiewka zachowuje swój lekko ostry smak co nadaje daniu fajny lekki posmaczek 🙂 Polecam!

  4. Anonimowy

    hej Anonimowy, rzodkiewka przetworzona termicznie smakuje jak kalarepka … i smakuje nawet dzieciom, zamiast miesa mielonego zrobiłam z gotowanym kurczakiem,

Co Ty na to?