Francuskie danie w stylu gruzińskim na polskim stole – beef bourguignonne!!!

Beef bourguignonne - danie absolutnie doskonałe. Nie ma lepszego gulaszu nad beef!!! Szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się, że danie to będzie tak dobre - pyszne było zaraz po zrobieniu ale jak spróbowałam go na drugi dzień to już było nieziemskie! Uwielbiam oglądać Pascala jak podróżuje dookoła świata i gdy w jednym z pierwszych odcinków drugiej serii zawitał w Gruzji - kraju który jest moim marzeniem - i zrobił tam beef bourguignonne po gruzińsku to wiedziałam, że to danie muszę zrobić i ja 😉 Jednak kupno polędwicy wołowej przekracza moje możliwości 😉 więc postanowiłam je przyrządzić z łopatki wołowej która doskonale się sprawdziła. Do tego pół litra czerwonego wytrawnego wina - i jestem w niebie! Danie to jest dość drogie jednak z podanych proporcji wychodzi porcja tak dla 4-5 osób - więc na specjalne okazje możemy sobie pozwolić na odrobinę luksusu.
Więc teraz proszę Państwa przedstawiam - BEEF BOURGUIGNONNE!!!


 Beef bourguignonne po gruzińsku
Składniki:
  • pół kilograma łopatki wołowej pokrojonej w sporą kostkę
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 3 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
  • 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 40 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 butelki wytrawnego wina (ja użyłam  pól litra)
  • 200 ml wody
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, słodka papryka

Do dzieła!!!

W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy do niego masło - gdy pojawi się na tłuszczu piana wrzucamy pokrojone w kostkę mięso i rumienimy je ze wszystkich stron. Gdy mięso nabierze rumianego odcienia wrzucamy cebulę i czosnek - smażymy ok 3 minuty i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
Mięso równomiernie posypujemy mąką i prażymy (nie mieszamy) ok 3 minuty. Teraz mieszamy i wlewamy wino. Całość mieszamy, delikatnie podgrzewamy i wtedy dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.
Dolewamy 200 ml wody i całość gotujemy na wolnym ogniu około godziny co jakiś czas delikatnie mieszając.
Po tym czasie dodajemy dopiero przyprawy tzn sól, cukier, pieprz, paprykę słodką  a także ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę. Mieszamy, posypujemy drobno posiekaną pietruszką i gotowe!
Pascal jako dodatek proponuje świeży chleb lub ryż - według mnie ryż zupełnie odpada więc podałam go z domowymi kopytkami lekko podsmażonymi, choć smak tego gulaszu ze świeżo upieczonym chlebem przebiłby wszystko 😉
Smacznego!!!IMG_2803

8 Responses

  1. Smakowicie to wygląda 🙂 Zamiast łopatki wzięłabym kurczaka albo indyka, ale poza tym chyba żadnych zmian.

  2. na pewno było by wtedy lżejsze ale czy warto? to naprawdę niezwykłe danie nie należy go spłycać bo raczej rzadko się je robi… polecam jednak z wołowiną choć nie zaprzeczam że z kurczakiem było by smaczne 😉

  3. Anonimowy

    Już od kilku miesięce "chodzi" za mną gulasz 🙂 chyba mam wreszcie motywację w postaci sprawdzonego i polecanego przepisu:)

    Olik

  4. Intryguje mnie bardzo dodanie ogórków kiszonych…

  5. Beef po gruzińsku…
    Intrygujące.
    Dlatego dodał ryż,który i mi zupełnie tu nie pasuje.
    Gulasz prezentuje się znakomicie!

  6. Podziwiam, danie wygląda obłednie, kiedyś byłam w restauracji gruźińskiej i jedenie było przepyszne. Twoje wyglada przepysznie i te kopytka pycha!!

  7. Bardzo smacznie wygląda.Podoba mi się.

  8. Beef jest genialny! to jedno z najlepszych dań jakie jadłam. Pięknie podane!

Co Ty na to?