Sernik na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą

Jest to - powiem nieskromnie - najlepszy sernik jaki jadłam! Do tego myślałam nad nim chyba ze 3 dni aż w końcu sama go wymyśliłam co dodaje mu odrobiny smaku... bo jest mój własny - autorski ;-D
przechwalam się... TAK! Bo jest naprawdę pyszny!


Sernik na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą
Składniki:
na sernik
  • 75 dag przemielonego sera - polecam kupić zwykły twaróg i trochę przemielić go blenderem - sernik wychodzi bardzo kremowy więc odradzam gotowe, mielone twarogi
  • 200 g śmietany 30% (jeden mały kubeczek)
  • 3 jajka
  • ok 100 g masła
  • szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
 spód
  • ok 100 g herbatników
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich i laskowych (mieszanki)
  •  ok 100 g masła
dodatkowo
  • 3/4 szklanki cukru
  •  pól szklanki wody
  • 3 jabłka

Polewa czekoladowa

  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • kilka kropli olejku rumowego

Do dzieła!!!

Orzechy mielimy na drobny pył, to samo robimy z herbatnikami - mieszamy oba składniki. Rozpuszczamy 100 g masła i gdy delikatnie ostygnie dodajemy je do herbatników z orzechami - mieszamy i wysypujemy na spód okrągłej formy o średnicy ok 24 cm - ugniatamy ręką. Ucieramy cukier z resztą masła - aby było łatwiej możemy masło delikatnie podgrzać - nie rozpuszczać tylko np położyć blisko ciepłego garnka aby było bardzo miękkie i delikatnie ciepłe. Ucierałam je tylko przez chwilę - ok 2 minut na najwyższych obrotach. Następnie zaczęłam dodawać po jednym żółtku. Kolejnym składnikiem była śmietana oraz ser - ser dodawałam do masy ze  śmietaną po jednej łyżce. Na końcu dodałam budyń. Gdy masa była już gładka wmieszałam w nią delikatnymi ruchami ubitą na sztywno pianę z białek. Gotową masę wylałam na orzechowy spód. Piekłam ok 45 minut w 170 stopniach. Przy ok 30 minucie mój sernik zaczął się niepokojąco przypiekać więc przykryłam go folią aluminiową - matową stroną do góry i tak dopiekałam już do końca. Następnie na patelnię wysypałam ok 3/4 szklanki cukru, dodałam do tego ok pół szklanki wody i zaczęłam gotować na dość dużym ogniu - nie mieszałam tylko delikatnie potrząsałam patelnią. W czasie karmelizowania się cukru obrałam jabłka, wykroiłam gniazda nasienne i podzieliłam je na ósemki. Gdy mój cukier zaczął się wyraźnie złocić włożyłam do niego jabłka i potrząsając patelnią obtoczyłam je w karmelu ze wszystkich stron - można sobie przy tej czynności pomóc widelcem 😉 Gotowe jabłka wyłożyłam na ostudzony sernik i zabrałam się do robienia polewy czekoladowej. Do garnuszka wrzuciłam pokruszoną czekoladę i mleko i zaczęłam podgrzewać ciągle mieszając aby się nie przypaliła. Gdy czekolada się rozpuściła dodałam olejek i dokładnie wymieszałam - z powstałej polewy porobiłam esy floresy na jabłkach i serniku!

 Smacznego!!!IMG_2995IMG_2996IMG_2991

25 Responses

  1. no no, jeśli jest tak pyszny jak ładny to ja poproszę połowę 🙂

  2. Ale apetyczne! Też chcę kawałeczek! :)))

  3. Gratuluję przepisu, wygląda i zapewne smakuje obłędnie! zapisuję do zrobienia, ten orzechowy spód bosko 🙂

  4. Boski!
    Zjadłabym ogromny kawał…

  5. fantastyczny! 🙂 aż chce się spróbować 🙂

  6. aż mi ślinka leci!

    wielkie brawa za pomysł 🙂

  7. dziękuję za miłe komentarze – sernik naprawdę jest pyszny więc polecam – ja będę go znów robić na święta 😉

    pozdrawiam Jagienka!

  8. Nominowałam Cie do Liebster blog,
    samesmaczki.blogspot.com
    KAcha 🙂

  9. Pyszności, sernik to coś co z ciast lubie najbardziej:)

  10. Witam, nominowałam Twój blog o zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazania zabawy !!

  11. dziękuję za nominację ale już brałam udział w zabawie – ale chętnie odpowiem na pytania 😉 dzięki dziewczyny! Pozdrawiam Jagienka!

  12. Aga

    Znakomicie wygląda to ciacho!Dobry poprawiacz nastroju!! pozdrawiam!

    • masz rację humor to mi poprawiło i to nawet na 2 dni 😉

  13. Dawno nie jadłam sernika..a ten wygląda pysznie..

    • Bożenko polecam go z całego serca bo nieskromnie pisząc jest pyszny!!!

  14. gin

    Same pyszności w tym serniku – musiał być boski! 🙂

    • Boski – tak taki był – polecam go zrobić 😉

  15. Wygląda obłędnie…:)!

  16. Ale super apetycznie wygląda

  17. sernik wygląda niezwykle apetycznie 🙂

  18. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 – 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kuliarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

  19. Przepraszam, że tutaj się ogłaszam, ale może to niektórych zainteresuje: Jeśli jesteś zainteresowana i chciałabyś by więcej osób doceniło Twoje dzieła, dodaj je tutaj: http://katalogsmakow.pl/glowna . Strona dopiero raczkuje, ale ma na celu wypromowanie artystycznych dusz kulinarnych 😉 Jest to coś na styl kulinarnego (de)motywatora.
    Serdecznie zapraszam!

Co Ty na to?