Udziec koźlęcia pieczony z młodymi warzywami w śmietanie

Jedliście kiedyś kozę? Ja tak i mięso to bardzo mi smakuje. Nie znam się za dobrze na ,,obróbce" mięsa innego niż dostępna nam tradycyjnie wieprzowina czy drób jednak gdy dostałam udziec z bardzo młodego koźlaka to pomyślałam, że nie jest to czas na eksperymenty i trzeba go przyrządzić tradycyjnie. Mięso miało się rozpływać w ustach - i takie też było 😉


Pieczony udziec koźlęcia z młodymi warzywami 
 
Składniki:
  • Udo młodego koźlęcia (ok 3 miesiące) - nie umiem podać wagi ale ok 1/5 kg
  • pól kilograma małych młodych ziemniaków
  • kilka małych marchewek 
  • garść fasolki szparagowej
  • 400 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, papryka słodka, świeży tymianek, liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • łyżka mąki

Do dzieła!!!

Udziec dokładnie myjemy i dokładnie nacieramy mieszanką soli, pieprzu, papryki słodkiej, przetartego przez praskę czosnku i oleju. Odstawiamy do lodówki na noc. Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego lub (tak jak ja) do naczynia rzymskiego, obkładamy go liśćmi laurowymi, cebulą pokrojoną w talarki (szczególnie układamy ją pod mięsem) i gałązkami tymianku, szczelnie zamykamy i pieczemy ok 1/5 godziny w 160 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika, do naczynia wkładamy dokładnie umyte młode warzywa i zalewamy całość śmietanką 30%.
Całość pieczemy w zamkniętym naczyniu jeszcze ok godziny w tej samej temperaturze.
Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy mięso aby ,,odpoczęło" na ok 20 minut. Po tym czasie odlewamy na patelnię powstały sos (połączenie tłuszczyku z mięsa i śmietanki )i delikatnie zaprawiamy go masłem wymieszanym z mąką - gdy sos zgęstnieje przyprawiamy go świeżym tymiankiem.
Smacznego!!! IS_udziec 2 IS_udziec 3

9 Responses

  1. wygląda bardzo smacznie, nie jadłam jeszcze takiego mięsa:)

    • jakbyś miała okazję to koniecznie spróbuj ;-)jest bardzo dobre 😉

      pozdrawiam!

  2. Jadłem kiedyś podobnie przyrządzoną jagnięcinę, ale jak czytam o tym koziołku, to aż mi ślinka cieknie 🙂

    • ooo jagnięcina… tez bym chciała spróbować – nie miałam jeszcze okazji ale koziołek jest jak najbardziej ok 😉

      pozdrawiam!

  3. Nie przepadam za mięsem ale to bym chyba zjadła wygląda smakowicie 😉

  4. Super przepisy! Pozdrawiam!

    kozafit@blogspot.com

    • dziękuję 😉 zapraszam do wypróbowania 😉

      pozdrawiam!

  5. Jeżeli dalej jesteś zainteresowana kupnem to chętnie cos dla ciebie zrobię 🙂

Co Ty na to?