Pancake waniliowo pomarańczowe

Pancake przez chwilę stały się dla mnie śniadaniowym ideałem. Pewnie były by dalej gdyby nie fakt, że trzeba im jednak trochę czasu poświęcić a ja jednak wolę dłużej spać 😉 a zresztą nie można się tak rozpieszczać i za często takie pyszności na śniadanie zjadać 🙂
Metodę smażenia pancake dalej dopracowuję - płaskie placki to nie są ale mogły by być bardziej wyrośnięte - ale daję sobie jeszcze troszkę czasu - na pewno w końcu  wyrosną mi ślicznie 😉
Przepis ten opracowałam sama metodą prób i błędów
Pancake waniliowo-pomarańczowe
Składniki:
  • 150 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 30 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (nie aromatu tylko esencji z pestek laski wanilii)
  • skórka starta z 1 małej pomarańczy na drobnych oczkach tarki
  • sok z połowy małej pomarańczy
Do dzieła!!!
Składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy niewielkie placuszki na małym ogniu na rozgrzanej patelni. Pancake powinny ładnie wyrosnąć - być delikatnie biszkoptowe w środku a ładnie zarumienione na zewnątrz.
Smacznego!!!
Moje sugestie:
Idealnie pancake z tego przepisu smakują z syropem klonowym oraz konfiturą wiśniową 😉

5 Responses

  1. Jaki apetyczny stosik placuszków 🙂 Idealny na weekendowe śniadanie (i nie tylko!). Połączenie wanilii i pomarańczy bardzo mi się podoba.

  2. pyszności:)

  3. Pyszne jest takie śniadanie:)

  4. cudne smaki, zdjęcie też mi sią bardzo podoba:)

  5. Jeny, ale bym takie zjadła;)

Co Ty na to?