Ciasto drożdżowe z owocami lata i kruszonką

 Dobroczynnych właściwości ciasta drożdżowego chyba nikomu nie muszę przedstawiać. Jeszcze do niedawna nie byłam jego za wielką fanką aż coś mi się odmieniło jesienią zeszłego roku jak zapragnęłam upiec cynamonową drożdżówkę do odrywania - piekłam ją 3 razy i za każdym razem pożerałam w całości z mlekiem lub ciepłą herbatą. Pokochałam jej smak więc gdy tylko pojawiły się truskawki postanowiłam  upiec drożdżówkę z owocami - wyszła przepyszna 🙂

 

Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami pod słodką kruszonką
Składniki:
  • 200 ml ciepłego  mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • ok 1 kg truskawek
  • szklanka czarnej borówki (czernicy, czarnej jagody) - lub innych letnich owoców
  • łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Do dzieła!!!

 W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże - odstawiamy na ok 5-10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, masło, jajko i żółtka z zaczynem na mleku (mlekiem z drożdżami). Zagniatamy gładkie, lśniące ciasto i odstawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok 35 minut).
 Do wysmarowanej masłem formy przekładamy wyrośnięte ciasto i układamy na nim umyte i pozbawione szypułek owoce - lekko je wciskamy w ciasto. Posypujemy cynamonem.
 Mieszamy składniki na kruszonkę - delikatnie rozcierając je palcami. Gotową kruszonkę wykładamy na ciasto z owocami.
 Przygotowaną drożdżówkę wkładamy do piekarnika na ok 45 minut - aż się ładnie zarumieni i dobrze wyrośnie.
 Zajadamy ze smakiem popijając najlepiej ciepłym mlekiem.
Smacznego!!!

 

2 Responses

  1. Uwielbiam ciasto drożdżowe takie jadłam, pięknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

  2. Jak pysznie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej:)

Co Ty na to?