Ryba zapiekana ze szpinakiem i beszamelem

Ryba ze szpinakiem i sosem beszamelowym jest smaczną odmianą dla codziennych dań rybnych. Nie wymaga dużego nakładu czasu a efekt jest bardzo smaczny i ładny 🙂 Sprawdzi się na proszoną kolację gdyż dobrze się prezentuje zarówno w naczyniu jak i na talerzu. Smacznym dodatkiem do tak przyrządzonej ryby będzie sałatka z młodej sałaty, rzodkiewki i szczypiorku skropiona odrobiną sosu vinaigrette.

 Wcześniej jakoś nie mogłam się przekonać do sosu beszamelowego jednak po tej zapiekance chyba zacznę troszkę z nim eksperymentować 😉 okazał się naprawdę smaczny a stwarza pole do naprawdę wielu możliwości. Można go urozmaicać wieloma dodatkami takimi jak sery czy przyprawy.

Polecam szczególnie teraz gdy wiosna napawa nas do kuchennych eksperymentów!


Ryba ze szpinakiem pod beszamelem

  • 500 g filetów rybnych - ja użyłam miruny
  • sok z połowy cytryny
  • olej i masło do smażenia

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka (zimnego)
  • odrobina startej gałki muszkatołowej
  • liść laurowy
  • 2-3 łyżki parmezanu (można pominąć)

Dodatkowo:

  • 3 garście liści młodego szpinaku ( może być już wcześniej ugotowany ale niekoniecznie)
  • 2 ząbki czosnku

Filety kroimy na mniejsze części. Solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na parę minut po czym osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na oleju rozgrzanym z masłem.

Naczynie do zapiekanek lub żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim filety.

Na usmażone filety wykładamy liście szpinaku i drobno posiekany czosnek.

W rondelku rozgrzewamy masło, gdy zacznie się pienić powoli wsypujemy mąkę ciągle mieszając (ja używam do tego trzepaczki balonowej) gdy składniki połączą na gładką gęstą masę dodajemy zimne mleko. Dalej mieszając wrzucamy listek laurowy. Gdy sos się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy aż uzyska konsystencję gęstej śmietany. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy z serem.

Gotowy sos wylewamy na rybę ze szpinakiem i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż sos uzyska konsystencję budyniu i delikatnie przyrumieni się na brzegach (ok 30 minut).

Smacznego!!!

Zapiekana ryba ze szpinakiem

No Comments Yet.

Co Ty na to?