Jedną z naszych ulubionych ryb jest łosoś. Zajada się nim każdy smakosz potraw rybnych. Ta przepyszna, lekko różowa rybka często gości u nas na świątecznym stole bożonarodzeniowym. Doskonale smakuje łosoś w sosie beszamelowym.

łosoś w sosie beszamelowym

Każda ryba pod beszamelem ma niepowtarzalny smak i aromat, ale żadna nie dorównuje łososiowi. Co prawda nie jest on tani, ale warto w niego czasem zainwestować, gdyż ryba ta uwodzi każdego smakosza niesamowitym smakiem i sama rozpływa się w ustach. Aby przygotować łosoś w sosie beszamelowym należy pokroić na mniejsze kawałki, pół kilograma fileta z łososia, posolić go oraz skropić sokiem z cytryny. Czosnek należy przecisnąć przez praskę i wetrzeć go w rybę.

ryba pod beszamelem

Następnie naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim ułożyć łososia. Opcjonalnie, aby łosoś był jeszcze bardziej aromatyczny można go posypać koperkiem. Po upieczeniu rybę musimy koniecznie polać sosem. Każda ryba pod beszamelem smakuje wyśmienicie. Jeszcze lepiej będzie smakowała jeśli usmażymy ją z ulubionymi warzywami. Jest wyśmienita jeśli podamy ją domownikom z brokułem lub kalafiorem.