Jogurtowe ciasto z czarnymi jagodami

Jogurtowe ciasto z owocami stanie się chyba moim nowym faworytem niezawodności. Uwielbiam ciasta do których nie trzeba uruchamiać miksera i wystarczy jedna miska i wszystko gotowe. Do tego składniki które każdy ma w lodówce i mamy genialne ciasto. Idealne dla gości czy do zabrania na wyjazd w teren. Nie za słodkie i z owocami... kiedyś nie lubiłam ciast bez kremu teraz wręcz za nimi przepadam. Idealną chwilą jest, dla mnie, usiąść w ciszy i spokoju z herbatą czy kawą i kawałeczkiem ciasta... a już wkrótce chyba ta cisza i spokój na jakiś czas się skończą 😉

Przepis zaczerpnęłam z bloga Julianny Obiad gotowy - polecam jest na nim całe mnóstwo niezawodnych przepisów! Zmieniłam jedynie drobne składniki tzn zamiast śmietany użyłam jogurtu greckiego, oleju użyłam słonecznikowego oraz dołożyłam skórkę z cytryny i odrobinę soku. Julianna pisze, że ciasto można upiec z każdymi owocami wiec w przyszłym tygodniu może by tak wypróbować wersję z śliwkami?! Co Wy na to?

Jogurtowe ciasto z czarnymi jagodami

  • 300 g mąki
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml jogurtu greckiego (można użyć naturalnego lub śmietany)
  • 100 ml oleju słonecznikowego (Julianna używa kokosowego)
  • 1,5 szklanki jagód

Kruszonka:

  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 2/3 szklanki mąki

Ciasto przygotowujemy na takiej samej zasadzie jak muffiny. Mieszamy w jednej misce składniki suche a w drugiej te mokre. Po czym mieszamy je ze sobą tylko do połączenia - nie trzeba długo mieszać a o włączaniu miksera nawet nie ma mowy 🙂

Gotowe ciasto wykładamy do blachy posypujemy owocami - delikatnie je wcisnęłam.

Składniki kruszonki rozcieramy palcami i posypujemy nimi owoce - delikatnie dociskamy.

Blaszka do pieczenia oryginalnie powinna mieć wymiar 22/33 jednak ja chciałam aby ciasto było wyższe więc użyłam formy 22/22.

Pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut (sprawdzałam suchym patyczkiem).

Smacznego!

jagódki 3

jagódki 2 jagódki ok

2 Responses

  1. Jak miło, że przepis został kolejny raz wypróbowany:)
    jeśli chodzi o jogurt – przerabiałam już wersję zarówno ze śmietaną jak i jogurtem greckim czy naturalnym – każdy się sprawdza. Olej też może być dowolny – kokosowy nierafinowany doda ciekawą nutkę, ale jakiś neutralny (jak np. z pestek winogron, rzepakowy albo słonecznikowy) również świetnie się nadaje. U mnie najczęściej jest wykorzystywany rzepakowy;)

  2. Agd

    Wygląda pysznie! 🙂

Co Ty na to?