Muffiny ze śliwkami węgierkami

Przy okazji odwiedzin przyjaciół zawsze staram się mieć domowe ciasto. Uwielbiam ten zapach w domu i przygotowania na przyjazd bliskiej nam osoby. A przyjemność jaką możemy sprawić małym smakołykiem jest niezapomniana. Tym razem na przyjazd przyjaciółki postanowiłam upiec coś ze śliwkami - mamy teraz na nie sezon i są idealnie słodkie i soczyste. Kiedyś nie przepadałam za śliwkami... teraz je uwielbiam. Podobno smak zmienia się co 6 lat... a że 30 zbliża się wielkimi krokami to chyba, u mnie, się to zgadza 🙂 Połączenia smakowe też przychodzą mi do głowy coraz nowsze i tak w trakcie poszukiwań przepisu na ciasto ze śliwkami wymyśliłam sobie, że dodatkiem muszą być orzechy. I tak powstał przepis na muffiny ze śliwkami i orzechami. Proste, pyszne i... jak to muffiny... niezawodne 🙂

Muffiny ze śliwkami węgierkami i orzechami włoskimi

  • 175 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 1 i 1/2 proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 130 ml mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • skórka z cytryny
  • kilka węgierek
  • posiekane orzechy włoskie ( ok 2-3 łyżki)

Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, skórkę cytrynową i sól w jednej misce. W drugiej misce roztrzepujemy mleko, jajka i masło. Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Dodajemy śliwki pokrojone w grube plasterki i ponownie mieszamy.

Gotowe ciasto wykładamy do 3/4 wysokości foremki na muffiny wyłożonej papilotkami. Każdą muffinkę posypujemy posiekanymi orzechami delikatnie je dociskając.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.

Smacznego!!!

ok2 ok

No Comments Yet.

Co Ty na to?