Pieczone warzywa korzeniowe

Sałatkę z pieczonych warzyw korzeniowych robię od lat ale nigdy nie udało mi się dobrze jej sfotografować... Uwielbiam ją za prostotę - parę pospolitych warzyw plus marynata i wychodzi nam z tego naprawdę pyszne danie. Pieczone warzywa korzeniowe idealnie sprawdzą się zarówno jako danie główne jak i dodatek do obiadu np zamiast ziemniaków. Dodatkowo genialnie prezentują się na talerzu i myślę, że zachwycą niejednego smakosza. Koniecznie wypróbujcie - szczególnie teraz gdy zbliżają się chłody i niepogoda - warzywa korzeniowe tak przyrządzone są dość pikantne. Pazura daniu doda jeszcze odrobina sera feta lub sera koziego - ser podkręci smak pieczonych warzyw i bardzo fajnie zaprezentuje się na talerzu.

Przepis zaczerpnęłam ze strony Kukbuk wprowadzając swoje modyfikacje.

Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych

  • 2 buraki ćwikłowe
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 duży seler
  • rukola
  • sałata lodowa

Marynata:

  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili (można dodać mniej lub pominąć jeśli nie lubimy ostrych dań)
  • tymianek
  • sól, pieprz

Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w spore kawałki. Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy miód, oliwę i ocet po czym dosypujemy garam masalę, chili i sól i pieprz do smaku. Warzywa wsypujemy do naczynia żaroodpornego lub wykładamy na blachę i polewamy marynatą - dokładnie mieszamy i posypujemy tymiankiem.

Pieczemy przez 1.5 godziny w 180 stopniach. Przez godzinę pieczemy pod przykryciem (np z folii aluminiowej) następnie odkrywamy i zostawiamy na jeszcze pół godziny aby się skarmelizowały.

Na talerze wykładamy rukolę wymieszaną z sałatą lodową na to wykładamy upieczone warzywa. Całość posypujemy pokruszonym serem feta lub kozim.

Smacznego!!!

salatka-z-pieczonych-warzyw-2

No Comments Yet.

Co Ty na to?