Zupa krem z pora

Por jest dla mnie dość dziwnym warzywem dlatego długo nie mogłam się zabrać do zrobienia tej zupy jednak jak już ją spróbowałam to mogłabym ją jeść, jeść i jeść. Zupa krem z pora jest wspaniała szczególnie teraz gdy mamy okres przeziębień - por zawiera wiele witamin które pomogą szybko uporać się z każdą chorobą. Do tego duża zawartość żelaza da dodatkowego ,,kopniaka" naszemu organizmowi.

Więcej informacji na  temat zdrowotnych właściwości pora można przeczytać TUTAJ.

Zupa krem z pora

  • 1 litr domowego bulionu warzywnego
  • 1 biała część pora
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • majeranek
  • masło
  • sól i pieprz

Pora kroimy w talarki. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pora z resztą warzyw oraz liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Wszystkie składniki smażymy aż warzywa delikatnie zmiękną. Do gorącego bulionu wrzucamy podsmażone warzywa. Gdy składniki dobrze zmiękną miksujemy zupę za pomocą blendera - ja zrobiłam to tylko częściowo, nie chciałam uzyskać typowej zupy krem tylko delikatnie ją zagęścić.

Do zmiksowanej zupy dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka i całość gotujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

zupa-krem-z-pora-1

No Comments Yet.

Co Ty na to?