Makowiec z jabłkami

Święta coraz bliżej więc i czas zastanowić się jakie ciasta w tym roku upieczemy na stół Wigilijny. Makowiec z jabłkami sprawdzi się idealnie. Ciasto wymaga trochę pracy jednak nie jest trudne więc myślę, że każdemu się uda a na świątecznym stole zrobi furorę zarówno ze względu na smak jak i efektowny wygląd. Nie lubię ciast które ciężko się kroją, rozpadają się itp - to takie nie jest. Kroi się lekko i ładnie. Makowiec z jabłkami nie zalicza się też do ciast bardzo słodkich - jest winne i delikatne.

Makowiec z jabłkami na cytrynowym cieście

Ciasto kruche:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Masa makowa:

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 2 białka
  • 3 łyżki kwaskowatej konfitury (może być śliwka)
  • bakalie jeśli lubimy jak jest ich dużo w masie makowej

Mus jabłkowy:

  • 80 dag jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • cukier do smaku

Ciasto z białek

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki mielonego maku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zaczynamy od połączenia mąki, cukru pudru i proszku do pieczenia. Dodajemy masło i skórkę z cytryny - siekamy nożem. Dodajemy jajka. Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Wyjmujemy i wykładamy nim formę o rozmiarze 25/34 cm. Nakłuwamy widelcem i delikatnie podpiekamy w 180 stopniach - ok 10 minut.

Do masy makowej dodajemy konfiturę oraz bakalie (opcjonalnie). Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową.

Na podpieczony kruchy spód wykładamy mak z dodatkami i  ponownie wkładamy do piekarnika na 30 minut. Studzimy.

Łączymy ze sobą mąkę, mak i proszek do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru. Do ubitej gęstej bezy delikatnie wsypujemy mieszankę suchych składników i bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy skórkę cytrynową i oliwę. Mieszamy. Wykładamy do formy 25/34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy pół szklanki wody i wrzucamy jabłka - zagotowujemy i dosładzamy do smaku. Jeśli chcemy uzyskać mus jabłkowy to owoce należy chwilę pogotować - ja tylko zagotowałam aby zmięły ale zachowały swoją strukturę. Do gotowego musu wrzucamy galaretkę i dokładnie mieszamy.

Jeszcze gorący mus jabłkowy wykładamy na ciasto z masą makową. Gdy delikatnie ostygnie przykrywamy go ciastem na białkach z makiem. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.

Ciasto można polać czekoladą lub lukrem.

Smacznego!!!

ciasto-z-makiem-2

1 Response

  1. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

Co Ty na to?