Pasta kanapkowa z fasoli jaś

Ostatnio fascynuje mnie pieczenie chleba... wyhodowałam już własny zakwas. Testuję różne przepisy na chleby i brakowało mi czegoś nowego do kanapek. Treściwego i smacznego. Takiego w sam raz na zimę ale nie za bardzo tuczącego i tłustego. Nie jestem wielką fanką kanapek jednak odkąd mogę je jeść z prawdziwym chlebem - i jedna kanapka jest dla mnie sytym posiłkiem to próbuję kombinować i pasta fasolowa jest dla mnie idealnym odkryciem. Pasta kanapkowa z fasoli jaś jest doskonałym uzupełnieniem diety w białko niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przyrządziłam ją z białej fasoli jaś, zrobiona z fasoli czerwonej będzie miała jeszcze więcej białka. Jeśli nie chce Wam się bawić w namaczanie i gotowanie można użyć fasoli z puszki  - sprawdzi się tak samo dobrze jak ta suszona. Polecam bo pasta jest niedroga a bardzo smaczna i treściwa - idealna do zimowej kanapki.

Robiąc pastę inspirowałam się przepisem z bloga Obiad gotowy.

Pasta kanapkowa z fasoli jaś

  • 2/3 szklanki fasoli

  • 2 cebule

  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • 3 ziarna jałowca

  • pół łyżeczki ziaren kminku (jak ktoś lubi można mniej lub więcej)

  • sos sojowy

  • sól, pieprz

  • majeranek

  • 1/3 szklanki zimnej wody

  • olej

Fasolę moczymy w zimnej wodzie aby zmiękła - odstawiamy na noc po czym gotujemy do miękkości. Studzimy.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i jałowca.

Fasolę miksujemy blenderem dodając po troszeczku zimnej wody aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy cebulkę (przyprawy wyjmujemy) i chwilę razem miksujemy. Dodajemy kminek, majeranek - mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Przekładamy do słoika i zajadamy się z dobrym chlebem 🙂

Smacznego!!!

1 Response

  1. Bardzo lubię fasolową pastę:) Tak smakowicie opisujesz kromkę domowego chleba posmarowanego tą pastą, że nabrałam ochoty na nie;)

Co Ty na to?