Zupa z ciecierzycą i ziemniakami

Lubicie zupy? Dla mnie to podstawowy posiłek. Mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację... i czasami tak robię 🙂 dieta zupowa byłaby dla mnie idealna, gdyż w normalnych dietach zawsze mi zup brakuje. Przepis na zupę z ciecierzycy z ziemniakami pochodzi z bloga Kwestia Smaku i wypróbowała go jako pierwsza moja siostra. Była zachwycona i przepis pocztą pantoflową rozsiał się po całej rodzinie.

Zupa jest wspaniała. Lekko pikantna, pożywna. W wersji gorącej idealna na zimę. W lecie podam ją lekko ciepła. Pasuje do niej kromka dobrego, żytniego chleba i nic więcej już nam nie trzeba... Posiłek idealny.

Zupa z ciecierzycą i ziemniakami

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub puszka gotowej)
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml passaty lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • 1,5 litra bulionu
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie i liść laurowy

Ciecierzycę moczymy przez 12 h w zimnej wodzie następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie w której się moczyła.

W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie już miękka dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i przyprawy. Wlewamy gorący bulion, ugotowaną ciecierzycę wraz z wodą w której się gotowała, soczewicę i ziemniaki. Gotujemy ok 15 minut. Wrzucamy passatę i gotujemy kolejne 30 minut aż wszystkie składniki będą miękkie.

Zupę przyprawiamy mielonym czarnym pieprzem i solą. Posypujemy natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego!!!

No Comments Yet.

Co Ty na to?