Zupa krem z pieczonych buraczków ćwikłowych

W pochmurne i ciemne dni trzeb nam dodatkowej dawki zarówno koloru jak i witamin. Zupa krem z pieczonych buraczków ćwikłowych idealnie się sprawdzi na poprawę zdrowia i ... humoru. Smak zupy można dostosować do własnych potrzeb. Ja ją zajadam z grzankami i serem feta ale dla np małego dziecka może być tylko przyprawiona jabłkiem i olejem lnianym. Opcji - jak to w zupach krem - jest wiele. Groszek ptysiowy, grzanki, parmezan, feta - co nam tylko do głowy przychodzi i podkręci smak i ... humor 🙂

Zupa krem z pieczonych buraczków ćwikłowych 

  • 1.5 litra bulionu warzywnego
  • 6-7 buraczków ćwikłowych
  • 1/2 cebuli
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • ulubione dodatki
  • sól, pieprz

Buraczki dokładnie szorujemy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach aż będą miękkie - ok 1 h. Można je upiec przy okazji pieczenia np ciasta - zapach warzyw nie przechodzi przez folię aluminiowa więc nie ma o co się martwić.

Upieczone buraki obieramy i kroimy w kostkę.

W rondelku szklimy cebulę posiekaną w kostkę. Dodajemy czosnek i buraki. Wszystko razem chwilę smażymy. Obieramy jabłko i kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw. Wciskamy sok z cytryny. Dodajemy bulion i wszystko razem podgrzewamy.

Zupę mielimy blenderem.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!

No Comments Yet.

Co Ty na to?