Muffiny cytrusowe z makiem ala babki wielkanocne

Czym innym jest muffinka jak nie ma艂膮 wersj膮 babki 馃檪 Mo偶e moje muffiny cytrusowe z makiem 聽nie s膮 tak wymagaj膮ce i czasoch艂onne jak prawdziwe babki wielkanocne jednak dzieci na pewno b臋d膮 nimi zachwycone. Intensywnie cytrusowe z dodatkiem maku i pe艂nej witaminy C 偶urawiny - pychota. Nie jeden doros艂y b臋dzie si臋 nimi zajada艂. Polecam bo s膮 naprawd臋 pyszne a do tego ozdobione na wielanocn膮 mod艂臋 dodatkowo pi臋knie ozdobi膮 Wielknocny st贸艂.

Muffiny cytrusowe z makiem i 偶urawin膮 ala babki wielkanocne

Na 12 sztuk

  • 170 ml oleju s艂onecznikowego (mo偶na zast膮pi膰 winogronowym)
  • 150 g m膮ki pszennej 450
  • 75 gram m膮ki pszennej graham 2000
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
  • p贸艂 艂y偶eczki soli
  • p贸艂 szklanki cukru (mo偶na zast膮pi膰 stewi膮 lub ksylitolem)聽
  • 1 du偶e jajko
  • 1 bia艂ko
  • 150 ml mleka
  • sok i sk贸rka otarta ze sparzonej i wyszorowanej cytryny
  • p贸艂 szklanki maku
  • p贸艂 szklani 偶urawiny

Przygotowujemy dwa naczynia. W jednym mieszamy sk艂adniki suche: m膮k臋, proszek do pieczenia, sod臋 oczyszczon膮, s贸l i cukier. W drugim delikatnie roztrzepujemy jajka z mlekiem i olejem. Zawarto艣膰 obu misek 艂膮czymy ze sob膮 i mieszamy do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Na koniec dodajemy 偶urawin臋, mak oraz sok i sk贸rk臋 z cytryny. Powsta艂膮 mas膮 wype艂niamy foremki na mini babeczki lub muffiny do 3/4 wysoko艣ci.

Pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut.

Upieczone i ostudzone muffiny dowolnie ozdabiamy lukrem i kolorowymi posypkami.

Smacznego!!!

No Comments Yet.

Co Ty na to?