Żur wielkanocny dla dzieci

Święta już za tydzień... zbliżają sie wielkimi krokami i pewnie niejedna młoda mama zastanawia się co będzie mogła zaproponować do zjedzenia swojemu małemu dziecku... Według najnowszych zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dietę niemowlaka karmionego piersią powinniśmy zacząć rozszerzać dopiero po ukończeniu 6 miesiąca i zaczynamy od wprowadzania warzyw. Owoce zostają na później. Nie będę się tu rozpisywać na ten temat gdyż w sieci można spotkać wiele artykułów na temat diety niemowląt (KLIK)  a każda mama ma swoją intuicję i też będzie wiedziała co dla jej maleństwa jest najlepsze. Moja Anielka (7 miesięcy) poczeka jeszcze troszkę na spróbowanie potraw które Wam zaproponuję w tej serii wpisów jednak jak najbardziej polecam je dla większych dzieciaczków aby siedząc w gronie rodziny przy wielkanocnym stole nie czuły się osamotnione 🙂

Żur wielkanocny dla najmłodszych

  • pierś z kurczaka
  • 1/2 szklanki zakwasu na żur
  • 1 mała marchewka
  • 1/3 korzenia pietruszki
  • mały kawałek selera
  • mała cebulka
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • jajka przepiórcze lub żółtko z jaja kurzego
  • pętko dobrej drobiowej kiełbasy obranej ze skórki (najlepiej z indyka)
  • sól, pieprz do smaku

Pierś z kurczaka dobrze myjemy. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy obrane i pokrojone warzywa korzeniowe i mięso. Cebulę opiekamy nad ogniem i dodajemy do zupy. Gotujemy delikatny wywar. Wyjmujemy mięso i dolewamy zakwas na żur. Gotujemy parę minut. Przyprawiamy sola i pieprzem - można również dodać czosnek do smaku o ile nasze dzieci go preferują. Żur podajemy z jajkiem i kiełbasą lub pokrojoną drobno piersią kurczaka. Dla smaku jeśli dziecku można - dodajemy odrobinę śmietanki. 

 

Smacznego!!!

No Comments Yet.

Co Ty na to?