Śledzie po sułtańsku

Przepis na śledzie po sułtańsku jest obecny w mojej rodzinie od lat. Tak przyrządzone Matyjasy pojawiają się obowiązkowo na każdej Wigilii i  ważniejszej uroczystości rodzinnej. Nic dodać nic ująć...trzeba je po prostu zrobić i spróbować - na pewno je polubicie tak samo jak my 🙂

Śledzie po sułtańku

  • 0,5 kg dobrze wymoczonych Matyjasów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka miodu
  • olej

Płaty śledziowe moczymy przez noc w wodzie z dodatkiem odrobiny octu po czym kroimy je w nieduże kawałki (ja płata przekrawam na 3-4 części).

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę aby zmiękły i napęczniały.

Cebulę kroimy w piórka i smażymy na sporej ilości oleju aż zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy i miód. Razem chwilę smażymy. Dodajemy rodzynki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Ostudzoną cebulą z dodatkami przekładamy pokrojone filety śledziowe i w szczelnie zamkniętym słoiku odstawiamy na minimum 2 dni.

 

Smacznego!

 

 

No Comments Yet.

Co Ty na to?