Chlebek bananowy Sophie Dahl

Klasyczne ciasto bananowe Sophie Dahl-  proste,bez dodatków. Banana bread wzbogacić o ulubione bakalie, czekoladę czy orzechy jednak sam smakuje mi najbardziej. Świetnie się sprawdza jako śniadanie a jakby (nie wiem jakim cudem ale...) zdarzyło się Wam, że sczerstwieje można obtoczyć go w jajku i usmażyć na maśle - polecam jest pyyyycha 🙂

Banana Bread - klasyczne ciasto bananowe

Składniki:

  • 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
  • 75 g masła, roztopionego
  • ½ szklanki drobnego cukru do wypieków - jeśli banan są bardzo dojrzałe wystarczy 2-3 łyżki do smaku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

W jednej misce mieszamy przesianą mąkę, sól i sodę.

W drugiej misce mieszamy roztopione masło, rozgniecione banany, roztrzepane jajko i cukier.

Przygotowanie banana bread nie wymaga używania miksera.

Zawartość obu misek łączymy i dokładnie mieszamy widelcem lub kuchenną rózgą. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Jeszcze chwilę mieszamy.

Przekładamy do formy keksówki o wymiarach 10 x 20 cm.

Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyjmując chlebek możemy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest dobrze upieczony.

Smacznego!

No Comments Yet.

Co Ty na to?