Jaglany chlebek bananowy

Banana Bread to jedne z moich ulubionych ciast. Uwielbia je też Aniela... idealne na śniadanie lub podwieczorek. Z kawą smakują wybornie a i na wynos dla dziecka świetnie się sprawdzą. Jeśli użyjemy bardzo dojrzałych bananów to możemy zmniejszyć ilość miodu (lub cukru jak ktoś woli) do 2 łyżek - tylko do smaku.

Chlebek bananowy z mąką jaglaną i bakaliami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3  dojrzałe banany
  • 4 łyżki miodu ( można zastąpić cukrem, syropem daktylowym itp)
  • 3/4 szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki ulubionych bakalii - u mnie żurawina i rodzynki

Wymieszać rozgniecione banany (najłatwiej rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków) z olejem, miodem i jajkami.

W drugiej misce połączyć ze sobą mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól - wszystkie składniki przesiać przez sito.

Do suchych składników dodać mokre i wymieszać dolewając mleko. Na koniec dodać bakalie i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać.

Masę na chlebek przełożyć do formy na keks o wymiarach 25x10 cm. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach.

Upieczone ciasto wyjmujemy z blachy i chwilę studzimy.

Smacznego!

No Comments Yet.

Co Ty na to?