Libański rozgrzewający gulasz warzywny

Wiosna zbliża się wielkimi krokami a z nią ochota na warzywa i lżejsze dania. Gulasz libański z warzyw nada lekkości naszej kuchni a jednocześnie delikatnie rozgrzeje w jeszcze zbliżające się chłodne dni.

To i inne dania znajdziecie w Walentynkowym numerze magazynu Aromat.

Libański rozgrzewający gulasz warzywny

Składniki na naprawdę sporą porcję

  • 400 g ciecierzycy (puszka)
  • 2 bakłażany (doskonale też smakuje z cukinią)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • papryka słodka
  • 2 puszki pomidorów
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki do podania lub kolendra

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule. Dodajemy czosnek,kumin i kolendre chwile razem smażymy. Bakłażana kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i delikatnie solimy. Podlewamy połową szklanki wody. Dusimy. Dodajemy cynamon.

Na patelnię dorzucamy pomidory i ciecierzycę. Wszystkie składniki dusimy aż bakłażan będzie miękki.

Podajemy posypane kolendrą lub natką pietruszki.

Tak przygotowany warzywny gulasz można jeść samodzielnie, z ryżem, chlebem lub makaronem lub jako dodatek do dań mięsnych.

Smacznego!

No Comments Yet.

Co Ty na to?