Pęczotto warzywne jest jednym z moich ostatnich odkryć. Genialne zarówno jako danie samodzielne jak i dodatek do np mięs czy gulaszu. Bardzo proste w wykonaniu z podstawowych, łatwo dostępnych składników. Pyszne,proste i zdrowe - i o to chodzi w gotowaniu!
Pęczotto z warzywami
składniki:
-
2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1/4 szklanki kaszy pęczak
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera korzeniowego
- 1 cukinia
- 1/2 szklanki zielonego groszku lub fasolki szparagowej (mrożonych lub świeżych)
-
przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, po 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 200 ml wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Na dużej patelni lekko podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy suchą kaszę i mieszamy.
Dodajemy obrane i starte na tarce na większych oczkach warzywa korzeniowe: Mieszamy. Smążymy przez około 3 minuty.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek lub fasolkę (mogą być zamrożone). Dodajemy przyprawy, doprawiamy pieprzem i smażymy mieszając przez ok. 2 minuty.
Wlewamy gorącą wodę z sosem sojowym i octem balsamicznym.Mieszamy następnie przykrywamy i gotujemy przez ok. 20 minut.
Zdejmujemy pokrywę, danie w razie potrzeby można doprawić solą i smażyć jeszcze ciągle mieszając przez kilka minut aż reszta płynu odparuje i potrawa się zagęści.