Pęczotto z warzywami

Pęczotto warzywne jest jednym z moich ostatnich odkryć. Genialne zarówno jako danie samodzielne jak i dodatek do np mięs czy gulaszu. Bardzo proste w wykonaniu z podstawowych, łatwo dostępnych składników. Pyszne,proste i zdrowe - i o to chodzi w gotowaniu!

Pęczotto z warzywami

składniki:

  • 2 ząbki czosnku

  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1 cukinia
  • 1/2 szklanki zielonego groszku lub fasolki szparagowej (mrożonych lub świeżych)
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, po 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

  • 200 ml wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Na dużej patelni lekko podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy suchą kaszę i mieszamy.

Dodajemy obrane i starte na tarce na większych oczkach warzywa korzeniowe: Mieszamy. Smążymy przez około 3 minuty.

Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek lub fasolkę (mogą być zamrożone). Dodajemy przyprawy, doprawiamy pieprzem i smażymy mieszając przez ok. 2 minuty.

Wlewamy gorącą wodę z sosem sojowym i octem balsamicznym.Mieszamy następnie przykrywamy i gotujemy przez ok. 20 minut.

Zdejmujemy pokrywę, danie w razie potrzeby można doprawić solą i smażyć jeszcze ciągle mieszając przez kilka minut aż reszta płynu odparuje i potrawa się zagęści.

No Comments Yet.

Co Ty na to?