Anipasti – pyszna włoska przekąska. Przepisy papryka

Sponchia / Pixabay

Antipasti papryka to doskonała przekąska dla niespodziewanych gości. Ta niezwykła, włoska przystawka, z pewnością zachwyci ich swym jedynym, niepowtarzalnym smakiem.

antipasti przepisy papryka

We Włoszech przekąska ta jest podawana w niedużych porcjach przed głównym posiłkiem. Antipasti papryka to przystawka, która skomponowana jest przede wszystkim na bazie warzyw. W jej skład wchodzą zazwyczaj pomidory suszone, ser mozzarella, pomidorki koktajlowe, papryka szpiczasta, oliwki, bazylia, oliwa z ziołami oraz szynka parmeńska. Antipasti przepisy papryka są powszechnie publikowane na blogach kulinarnych.

 

Przygotowanie tych włoskich przekąsek nie jest skomplikowane. Do przyrządzenia paprykowych antipasti potrzebujemy trzy szpiczaste papryki, pięć suszonych pomidorów, posiekany szczypiorek, trzy łyżki sera feta, trzy łyżki naturalnego serka kremowego, trzy łyżki śmietany oraz łyżkę oliwy. Papryczkę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy. W miseczce mieszamy oba rodzaje sera ze śmietanką, posiekanym szczypiorkiem i pomidorami, a następnie dokładamy cząstki papryki. Doprawione do smaku przekąski skrapiamy i zapiekamy w piekarniku, aż masa lekko się przyrumieni. Antipasti przepisy papryka są często wykorzystywane przez gospodynie przygotowujące imprezy okolicznościowe. Przekąska ta doskonale smakuje na ciepło, podana ze świeżym pieczywem. Doskonale prezentuje się z dodatkową porcją oliwy, oprószona świeżymi ziołami takimi ja bazylia, natka pietruszki czy oregano.