Polskie kasze i jej rodzaje

Mamy kilka rodzajów kasz w Polsce (jęczmienna, manna, kuskus, jaglana, kukurydziana, bulgur, owsiana) każda z nich ma różne przepisy i każdą inaczej trzeba gotować. Ale wyobraźmy sobie czasy dzieciństwa! Jadło się kaszę manną z dżemem, owocami, wszystkim co chcemy. I to zostało do dziś, nawet niektórzy jedzą w dalszym ciągu. Gotuje się ją z mlekiem, a następnie dodaje się około 4-5 łyżek kaszy dopiero, gdy mleko zacznie się gotować. I gotowe. Ale już kasza jęczmienna jest do obiadów. Wyobraźmy sobie ją w gęstym sosie, ogórkiem kiszonym i gulaszem. Aż ślinka leci! I jak sami widzimy, to już zupełnie inna bajka od tej pierwszej kaszy. Ta bardziej na słono, a tamta na słodko. Wszystko do wyboru, tak jak chcemy. Każda z nich ma różne wartości odżywcze, dlatego też warto ją jeść, jeśli jest się na diecie.

Bogate właściwości kasz

No właśnie, nie dość że są bardzo dobre, to mają dużo witamin. Przykładowo ma w sobie dużo białka. A dzięki węglowodanom, daje nam poczucie sytości nawet przez kilka godzin! Co jest najciekawsze, zwłaszcza dla kobiet: wzmacnia włosy i paznokcie, dzięki witaminie E,B. Dodatkowo jest idealna dla osób, które są uczulone na gluten, ponieważ jest bezglutenowa, a jeśli w dalszym ciągu jest to mało, ma właściwości oczyszczające organizm. Także sami widzicie, warto czasami ugotować sobie ją chociażby dla tych wartości. Praktycznie każda kasza ma pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy, ale również nerwowy! Jest to kasza bulgur, która łagodzi stres, to dzięki witaminie B oraz magnezowi, możemy poczuć się bardziej spokojni. Jeśli marzysz o tym, by łatwiej się odchudzić, to właśnie ta kasza jest dla Ciebie, również odpowiednia na układ trawienny. Najmniej znana kasza orkiszowa ma najciekawsze właściwości, dlatego szkoda, że jest tak mało doceniana! Ma pozytywne działanie na zmęczenie, oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest idealna dla osób aktywnych ze względu na wysoką ilość białka. Również mało znana jest kukurydziana, która poprawia nasz wzrok i układ odpornościowy, z tą różnicą, że dostarcza witaminę A.

Przygotowanie – nie takie trudne, jak Ci się wydaje!

Jak już wspomniano wcześniej, każda ma inne zastosowanie, ale najważniejsze: Która jest najprostsza? Kasza kuskus! Nie wymaga płukania, jak również długiego gotowania. W przygotowaniu jest podobna do płatków owsianych, czyli wystarczy zalać ją wodą i poczekać aż napęcznieje. Natomiast do kaszy gryczanej warto dodać warzywa, pietruszkę czosnek, gdyż mają dobry wpływ na nasz organizm. Dodatkowo, wzbogacając smak i wygląd, warto dodać paprykę, goździki dla smaku, kalafior, ogórek kiszony, oraz oczywiście pieprz i sól.

A ile gotować kasze?

Jeśli chodzi o czas gotowania samej kaszy, na każde 100 g kaszy trzeba dodać 200 ml wody. Wodę z kaszą trzeba doprowadzić do wrzenia i gotować około 15-20 minut. Dodatki gotujemy osobno zgodnie z przepisem. Jeśli macie inne upodobania smakowe, warto spróbować! Najważniejsze jest wiedzieć, co zrobić by nie była twarda, oraz za bardzo przesolona. Smacznego!