Piegi są pierwszą oznaką nadchodzącego lata, ponieważ pojawiają się na buzi raz z cieplejszymi promieniami słońca. Teraz możesz zobaczyć je nie tylko na twarzy, ale także na talerzu. Wystarczy tylko, że przygotujesz proste i szybkie ciasto pełne piegów, czyli kawałków aromatycznej czekolady. Sprawdź!

Jak przygotować piegowate ciasto?

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe jest niezwykle prosty, więc z łatwością wykonasz go samodzielnie, nawet jeśli nie masz zbyt dużych zdolności kulinarnych. Potrzebujesz tylko dwóch keksówek i misek oraz:

  • 400 g mąki,
  • 220 g cukru,
  • 6 g proszku do pieczenia,
  • 60 g budyniu śmietankowego,
  • 150 ml oleju,
  • 230 ml mleka,
  • 4 małe jajka,
  • 2 tabliczki czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel.

Aby uzyskać efekt piegów, pokrój czekolady na drobne kawałki. Im będą mniejsze, tym bardziej piegowate będzie ciasto. Z kolei im większe, tym czekolada będzie bardziej wyczuwalna.

Następnie przesiej mąkę, proszek do pieczenia i budyń do jednej miski. Dzięki temu nie tylko napowietrzysz ciasto, ale także usuniesz wszystkie zanieczyszczenia. Dodaj cukier oraz kawałeczki czekolady i dokładnie wymieszaj. W drugim naczyniu połącz olej, mleko i jajka. Możesz zrobić to za pomocą trzepaczki, aby tłuszcz dobrze wymieszał się z pozostałymi składnikami.

Kiedy wszystko będzie gotowe, wlej mokre składniki do suchych. Delikatnie wymieszaj całość łyżką, jednak niezbyt długo. Wystarczy, że nie będzie widać surowej mąki. Mogą powstać grudki, tak jak np. w przypadku brownie, ale to nie wpływa na ostateczny efekt.

Wyłóż keksówki papierem do pieczenia i wypełnij je ciastem do ¾ ich wysokości. Wstaw deser do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 50 minut. Piegowaty przysmak będzie gotowy, kiedy włożony w niego patyczek będzie suchy.

O czym pamiętać podczas pieczenia ciasta z piegami?

Zależy Ci na tym, żeby deser się udał, ponieważ chcesz go podać swoim przyjaciołom po wspólnej kolacji? Zadbaj o to, aby wszystkie składniki, których używasz, były w temperaturze pokojowej. Wystarczy, że wyciągniesz jajka i mleko na godzinę przed przygotowaniem ciasta. To jeden z najłatwiejszych sposobów na to, żeby uniknąć zakalca.

Ciasto pełne piegów nie tylko świetnie wygląda, ale także doskonale smakuje. Sprawdź!