Sól

Choć tak wiele mówi się o soli i jej złym wpływie na funkcjonowanie naszego organizmu, ciężko wyobrazić sobie życie zupełnie bez niej. Gdybyśmy spróbowali pozbyć się soli zupełnie z naszego jadłospisu, okazałoby się to raczej niemożliwe. Sól bowiem zawarta jest w każdym przetworzonym produkcie jaki dostępny jest na sklepowych półkach. Żeby całkowicie wyeliminować sól, musielibyśmy każdą potrawę przygotowywać samodzielnie od podstaw. Oczywiście jest to możliwe, jednak musielibyśmy jeść tylko w domu. Przy okazji wesela, imienin czy zakupu zwykłego hot-doga na stacji-narażeni jesteśmy bowiem na zjadanie jej sporych ilości.

Czym solić – czarna sól cypryjska, w płatkach, z cypru

Bardzo fajną perspektywą dla soli kamiennej, która jest niczym innym jak niemal czystym chlorkiem sodu, okazuje się czarna sól cypryjska. Wykorzystywana przeważnie w kuchni indyjskiej, czarna sól, tak naprawdę ma kolor szaro-fioletowy. Z jej pomocą można wyczarować niepowtarzalne potrawy, które zaskoczą niejednego. Czarna sól z cypru nie jest przyprawą dla każdego, imituje bowiem smak i zapach jajek, a jej największymi zwolennikami są wegetarianie i weganie, dla których stanowi ciekawy smakowy dodatek do potraw. Czarna sól w płatkach jest godna uwagi i zainteresowania, ponieważ jest coś innego, coś niecodziennego, coś co wielu zadziwi, a jeszcze innych skłoni do przemyśleń i analizy nad swoim zdrowiem.