Duże muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym. Makaron nadziewany mięsnym farszem

Monsterkoi / Pixabay

Zapiekanka makaronowa to dosyć popularne danie, które bardzo często gości na stołach w wielu domach. Warto jednak od czasu do czasu sięgnąć także po wersję ciut nietypową.

duże muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym

Chodzi mianowicie o duże muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym. Taki makaron nie jest dostępny w każdym sklepie jednak bez większego problemu można go znaleźć w delikatesach bądź dużych supermarketach. Dostępny jest także w sprzedaży internetowej. Jak przygotować muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym. Potrzebnych będzie kilka muszli makaronowych. W dużym garnku trzeba zagotować wodę i ją osolić. Następnie na krótki czas zanurza się muszle we wrzątku, tak aby trochę zmiękły. Wcześniej warto przygotować mięsny farsz. Mięso mielone podsmaża się na patelni. Aby miało wyrazisty smak warto je odpowiednio doprawić, na przykład używając świeżego czosnku, papryki słodkiej oraz pieprzu ziołowego. Nie zaszkodzi także odrobina wegety, najlepsza będzie naturalna domowej produkcji. Gdy mięso się usmaży faszeruje się nim makaronowe muszle, a następnie całość można włożyć do naczynia, podlać rosołem, obsypać startym serem i przez chwilę zapiekać w piekarniku.