Bulwiok podkarpacki to mało znany w naszej kuchni przysmak regionalny. To niezwykle pyszne danie można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. Warto czasem zachwycić swych najbliższych niecodziennym smakiem, góralskiego bulwioka.

bulwiok podkarpacki

Bulwiok to podkarpackie danie regionalne bez którego nie może obejść się żadna góralska kuchnia. Nie jest trudny w przygotowaniu, dlatego warto go wprowadzić do swojego menu. Z pewnością zachwyci on swym niecodziennym smakiem wszystkich domowników. Na blogach internetowych nie brakuje przepisów na tę smaczną potrawę. W celu jej przyrządzenia musimy zrobić tradycyjne ciasto drożdżowe, z niewielką ilością cukru. Cała tajemnica smaku tego dania tkwi w przepysznym nadzieniu robionym z białego sera, zeszklonej cebulki, ziemniaków oraz dodających aromatu listków mięty. Po upieczeniu można go podać z domową śmietanką, tłuszczykiem oraz chudymi skwarkami. Na drugi dzień genialnie smakuje, jeśli go odsmażony na klarownym masełku. Bulwiok podkarpacki to przepyszne danie, które warto zaserwować tym, którym przejadły się śląskie żurki i kluski, pierogi biłgorajskie oraz inne dania regionalne.