Hreczniaki – danie ze Wschodu

monicore / Pixabay

Hreczniaki to pyszne danie, którego głównym składnikiem jest kasza gryczana. Niektórzy dodają do nich ser, a inni mięso mielone. W obu wydaniach są przepyszne i na długo zapewnia uczucie sytości.

Hreczniaki

Hreczniaki, zwane gryką lub hreczką swym smakiem przypominają nieco znane powszechnie pierogi ruskie. Nazwa hreczniaków pochodzi od słowa hreczki, czyli gryki. Jest to danie pochodzące z Kresów Wschodnich. Były one znane już w kuchni staropolskiej. Kotlety te są wykonane z ugotowanej kaszy gryczanej do której dodaje się zmielony biały ser (tłusty lub półtłusty) oraz zeszkloną na złoty kolor cebulkę. Można je również przyrządzić w inny sposób.

 

Niektórzy smakosze uwielbiają kotlety z kaszy, jeśli połączone z mięsem mielonym oraz czosnkiem. Można je upiec w piekarniku, albo obtoczyć w bułce tartej lub w otrębach i usmażyć na patelni. Znakomite połączenie węglowodanów z białkiem sprawia, że danie to jest nie tylko smaczne, ale i bardzo pożywne. Hreczniaki na długo zapewniają uczucie sytości. Według własnego uznania można je podać z ulubionym sosem. Najlepiej smakują polane sosem grzybowym lub pieczarkowym.