Nic tak nie pasuje do tradycyjnego, niedzielnego obiadu, jak kopiasta porcja tartych buraczków. Jednakże przygotowywanie ich za każdym razem na nowo byłoby zbędnym wysiłkiem i przede wszystkim stratą tak cennego przecież czasu. Idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie tartych buraczków w słoikach ze sporym zapasem. Dzięki temu w jeden wieczór zyskamy wiele porcji tego warzywa, którego może wtedy nam wystarczyć nawet na cały rok! Buraczki są niezwykle zdrowe, gdyż oprócz błonnika zawierają w sobie witaminy B, C, A, E, K, kwas foliowy, żelazo oraz przeciwutleniacze. Zdecydowanie więc warto po nie sięgać, szczególnie w okresie zimowym.

Tarte pasteryzowane buraczki

Pasteryzowanie jest z całą pewnością najlepszym sposobem na przetworzenie buraczków. Przygotowane w ten sposób słoiki pełne pyszności mogą czekać w naszej piwnicy na swoją kolej przez długi czas. Podczas podawania warto je doprawić łyżeczką mąki ziemniaczanej, która nada im bardziej atrakcyjnej struktury. Ciekawym połączeniem z tartymi buraczkami będzie też starte jabłko.

Wekowanie buraczków

Ugotowane, starte i następnie znowu zagotowane buraczki są gotowe do wekowania. Należy je nakładać do słoików, gdy są jeszcze gorące. Następnie umieszczamy słoiki w garnku i zalewamy wodą. Na dno garnka warto wcześniej położyć ściereczkę, która zapobiegnie ewentualnym pęknięciom szklanych naczyń. Woda w garnku nie może być zbyt wysoka. Należy się upewnić, że wieczka znajdują się ponad jej powierzchnią. Gotowanie powinno potrwać 15 minut.