W tak dużej różnorodności suszów ostrokrzewu paragwajskiego czasem można nabrać wątpliwości, czy wybrało się najlepszy z możliwych gatunków. Jest to trudne, ponieważ każdy będzie miał inną wrażliwość na ten napar. Jednak po wykluczeniu ewidentnych wad yerby można przeprowadzić pewne rozeznanie, które pomoże wybrać rodzaj suszu o odpowiedniej mocy, smaku i jakości.

Jakiej yerby należy unikać?

Kupując yerbę online nie ma się wielkiego wpływu na to, w jakim stanie dotrze ona do nas. Dlatego warto zawsze zachować paragon i reklamować ewentualne wady jakościowe produktu. Pocieszające może być to, że jakościowa yerba jest zawsze szczelnie zapakowana, więc bez otworzenia jej nawet w sklepie stacjonarnym kupujący nie będzie w stanie sprawdzić jej jakości – choć długi termin przydatności do spożycia może o tym sporo powiedzieć. Z pewnością do wad yerba mate należy zawilgocony, pachnący stęchlizną susz. Równie ważny jest kolor – wadą jest zielony lub brązowy susz. W dobrym produkcie będzie on miał kolor zielono-żółty. Prawdziwa yerba mate powinna lekko kruszyć się w palcach, pozostawiając po sobie odrobinę pyłu, pachnieć świeżo, ale niezbyt mocno. Jej aromat ma uwolnić się dopiero po zaparzeniu!

Yerba mate próbki – sposób na wybór najlepszego gatunku

Nawet pomimo prawidłowo przeprowadzonego procesu parzenia yerba mate powinna mieć gorzkawy posmak – to cecha charakterystyczna tego naparu. Nie jest jednak łatwo, nie znając konkretnych gatunków, mocy czy rodzajów wybrać ten jeden, któremu będzie się wiernym przez lata. Na szczęście nie trzeba! Można dowolnie eksperymentować z gatunkami yerby, sięgając po warianty coraz to mocniejsze, czy też z dodatkami smakowymi. Jeśli chodzi o yerba mate próbki produktowe wydają się najciekawszym rozwiązaniem, stosowanym przez renomowane sklepy oferujące yerbę. Pozwalają one zaprzyjaźnić się z różnymi smakami i mocami bez konieczności wydawania pieniędzy na całe duże opakowania.

Prawdziwa yerba mate – czy cena ma znaczenie?

Nie zawsze wysoka cena yerby idzie w parze z jakością naparu, bo o niej będzie świadczyć gatunek rośliny, sposób i miejsce jej uprawiania, gramatura w opakowaniu, czy miejsce pakowania. Z drugiej jednak strony nie jest to susz drogi – za opakowanie 100 g wysokiej jakości yerby zapłacić należy zwykle około 30 złotych. Prawdziwa yerba mate sprzedawana jest przede wszystkim w dobrych sklepach specjalizujących się właśnie w sprzedaży tego rodzaju suszu. Nie szukajmy jej więc w sieciowych marketach, czy dyskontach, ponieważ jej jakość może nie mieć wiele wspólnego z tym, czego oczekiwać będzie konsument. A która yerba jest najlepsza? Przede wszystkim ta bez wad jakościowych produktu, której smak w pełni Ci odpowiada, i która zapewni Ci pobudzenie, jakiego potrzebujesz. To indywidualne cechy, które będą świadczyć o tym, czy yerba jest dla Ciebie dobra, czy nie. Nie kieruj się więc opiniami innych osób, na przykład tych, które spróbowały tylko nieprawidłowo zaparzonego lub zbyt mocnego suszu i wyrażają się o nim niepochlebnie. Do yerby trzeba się przyzwyczaić i jej niewielkie próbki sprzedawane w dobrych sklepach to najlepszy do tego pretekst!