Kurczak z estragonem. Soczysty kurczak w sosie z ekstragonu

Free-Photos / Pixabay

Charakterystyczny smak oraz zapach estragonu sprawia, że kurczak w estragonie staje się wyjątkowym daniem. Dzięki tej przyprawie pospolity kurczak z ziemniakami nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu,

Kurczak z estragonem

Kurczak z estragonem jest prostym daniem, którego przygotowanie nie sprawia żadnych trudności nawet początkującym. Do przyrządzenia tego apetycznego mięsa będą nam potrzebne dwa średniej wielkości doprawione do smaku solą i pieprzem filety z piersi kurczaka. Najpierw musimy je podsmażyć na klarownym maśle, a następnie dopiecz w piekarniku. Następnie miękki i soczysty kurczak z estragonem musimy doprawić tą aromatyczną przyprawą.

 

W tym celu będziemy potrzebowali łyżkę octu winnego, trzy łyżki białego wina, pół szklanki śmietanki kremówki, pół szklanki bulionu drobiowego i oczywiście cztery gałązki z listkami posiekanego estragonu. Składniki te należy zagotować z wywarem powstałym podczas smażenia kurczaka. Przed podaniem piersi kurczaka kroimy ją na plasterki, układamy na ziemniakach i polewamy pysznym sosem. Kurczak w estragonie to doskonały pomysł na smaczny rodzinny obiad.