Lippia trójlistna. Postawmy na naturę

padrinan / Pixabay

Werbena cytrynowa używana jest do przyprawiania słodkich napojów i sosów do sałatek owocowych, dżemów i deserów. Znakomity dodatek do owoców oraz owocowych sałatek. Właściwie każda sałatka owocowa może być przyprawiona posiekanymi liśćmi werbeny. Z werbeny cytrynowej sporządza się również pyszną herbatę. Liście dodawane do napojów są drobno siekane. Należy wyjąć je z naczynia jeszcze przed podaniem na stół, ponieważ mają bardzo intensywny smak.

lippia trójlistna

Liście tej rośliny zasypane cukrem, a następnie przechowywane w zakręconym słoiku, mogą służyć jako polewa do babeczek i owoców. Wytwarzają bowiem ciekawy w smaku syrop, który doskonale się do tego nadaje.
Lippia trójlistna czyli nasza werbena cytrynowa wchodzi w skład mieszanek przypraw dodawanych do marynat rybnych, zup i marynowanych jarzyn. Tradycyjnie stosowana w Europie jako środek moczopędny i przeciwdziałający artretyzmowi leczy zapalenie wątroby i śledziony. W ostatnich latach, zaczęto ją nawet stosować jako cudowny środek przeciwko depresji. Zaparzana z herbatą służy jako domowy sposób przeciwko przeziębieniu i gorączce. Lippia wykazuje także naturalne właściwości bakteriobójcze, dlatego warto przyjrzeć jej się bliżej.