Kebab ormiański zwany też szisz kebabem jest pieczony na żywym ogniu. Zazwyczaj przyrządzony jest z pysznego, cienkiego placuszka z dodatkiem mięsa wołowego lub wieprzowego. Wyjątkowy smak dodają mu marynowane warzywa.

kebab ormiański

Oryginalny kebab ormiański przyrządzony jest od placków lawasz, które wypiekane są w specjalnych piecach. Do ich przygotowania potrzebujemy 3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli oraz szklanka ciepłej wody. Z podanych składników należy wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, a następnie trzeba je upiec na suchej patelni. Placuszki te powinny być bardzo cienkie. Tajemnica wyjątkowego smaku kebaba tkwi w jego dodatkach. Stanowią go mięso wieprzowe lub wołowe, w ilości jednego kilograma, które wraz z cebulą należy drobno zmielić.

 

Następnie nakładamy mięso na szpadki, formując kebaby i pieczemy je 10 minut na patelni grillowej. Na blacie układamy lawasz, a na jego brzegu mięso. Zwijamy z ciastem dokładając plastry ostrych pikli. Gotowy kebab ormiański podajemy z ulubionym, ostrym sosem. W oryginalnych barach lawasze podpiekane są na żywym ogniu. Kebaby te pieką się, puszczają soki oraz wyśmienicie pachną. Soczyste mięso kebaba skryte w oryginalnym ormiańskim placku jest wyjątkowo smaczne, gdyż jest doprawiane ziołami sprowadzanymi z Armenii. Najważniejsze z nich to fioletowe oregano oraz osobliwy majeranek.