Pieprz kubeba. Nie pieprz, a morze pieprz

Hans / Pixabay

Pieprz kubeba

to przyprawa najczęściej stosowana w kuchni indonezyjskiej. Dodawany do wszelkiego rodzaju potraw, skutecznie podkreśla oraz podnosi ich smak. Używany z umiarem, pieprz ten bardzo dobrze służy zarówno jako przyprawa oraz jak i substytut pieprzu.
Z powodu bardzo aromatycznego zapachu, pieprz bardzo dobrze współgra z wszystkimi dostępnymi mięsami, serami, warzywami. Możemy go kupić w mieszankach przypraw, oraz jako samodzielną przyprawę do naszej kuchni, który posłuży nam do doprawiania kiełbas, pasztetów, słonych ciast. Kiedy zabraknie nam w domu ziela angielskiego, możemy spokojnie użyć go jako zamiennika.

Warto dodać, że pieprz kubeba

jest świetnym pomysłem dla niejadków. Dodając go w małych ilościach, możemy spokojnie zaserwować dzieciom. Dzięki właściwościom jakie posiada- spowoduje zaostrzenie apetytu u naszych milusińskich. Nam dorosłym natomiast pomoże w razie utraty głosu i spowoduje, że będziemy bardziej skoncentrowani. Na nieświeży oddech natomiast-rozgryzajmy kulkę pieprzu po kilka nawet razy dziennie. Taka mała rzecz okazuje się często bardziej pomocna jak moglibyśmy się spodziewać.