Co do tego, że na wigilijnym stole powinno się znaleźć dwanaście potraw większość osób jest raczej zgodna. Problem jednak pojawia się jeżeli chodzi o wskazanie konkretnych dań. Ich rodzaj zależy od regionu.

Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów

W niektórych częściach naszego kraju popularny jest barszcz czerwony z uszkami, z kolei gdzie indziej wigilia nie może się obejść bez zupy grzybowej. Jeżeli padnie na grzybową, to jest jeszcze jeden dodatkowy dylemat, a mianowicie to, czy lepiej przyrządzić grzybową z grzybów suszonych czy mrożonych? Każda z alternatyw cechuje się niepowtarzalnym smakiem, jednak to grzyby suszone zapewniają głęboki aromat. Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów gotuje się bardzo szybko, oczywiście pod warunkiem, że dzień wcześniej grzyby zostały namoczone przez całą noc.

Zupa grzybowa z mrożonych borowików

Wystarczy zagotować wkładkę mięsną i włoszczyznę i dodać do garnka suszone grzyby wraz z wywarem, który powstał w trakcie ich moczenia. Zupa grzybowa z mrożonych borowików to także przysłowiowa bułka z masłem. W tym przypadku należy pamiętać o tym, aby przed dodaniem grzybów do gotującego się wywaru starannie je wypłukać pod bieżącą wodą.