Jaś fasola kanapka to idealna propozycja na przepyszne śniadanie dla całej rodziny. Co prawda przygotowanie fasolowych kanapek zajmie nam nieco więcej czasu, niż przyrządzenie kanapek z tradycyjnego chleba z wędliną i ulubionymi warzywami, ale czasem warto nimi zachwycić swoich najbliższych.

jaś fasola – kanapka

Jaś fasola kanapka jest niezwykle przepyszna. Z pewnością kanapki takie posmakują naszym dzieciom. Zajadają się nimi także osoby dorosłe. Przepis na pasta z fasoli Jaś nie należy do skomplikowanych. Aby przygotować te pyszne kanapki należy moczyć przez całą noc w zimnej wodzie pół kilograma białej fasoli. Następnego dnia fasolę gotujemy w wodzie do miękkości.

pasta z fasoli jaś

Następnie ścieramy na tarce skórkę z jednej cytryny i wyciskamy z niej sok. Ugotowaną fasolę ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, a następnie mieszamy ją z sokiem i skórką z cytryny, łyżeczką pierzu, solą oraz dodajemy 100 ml dobrej oliwy. Gotowa pasta z fasoli Jaś to doskonały dodatek do kanapek, które z pewnością zachwycą całą rodzinę. Co prawda są ciężkostrawne, ale czasem warto wspólnie z rodziną schrupać coś pysznego.