Pulpeciki w sosie pomidorowym doradca smaku. Lekkie pulpety w pomidorowym towarzystwie

webandi / Pixabay

Mięso mielone można przyrządzać na wiele sposobów. Doskonale smakuje jako dodatek do spaghetti. Innym wariantem są tradycyjne kotlety mielone, w niektórych regionach polski nazywane sznyclami, które podaje się w towarzystwie kapusty zasmażanej.

pulpeciki w sosie pomidorowym doradca smaku

Dużo lżejszą wersją mielonych są pulpety. Mogą je spożywać nawet osoby z problemami wątrobowymi. Pulpety od sznycli różnią się tym, że sznycle smaży się na rozgrzanym tłuszczu, a pulpetu dusi w delikatnym sosie. Pulpeciki w sosie pomidorowym doradca smaku to jedna z najlepszych wersji tego dania.

zapiekane pulpeciki w sosie pomidorowym

Można też pokusić się o zapiekane pulpeciki w sosie pomidorowym. Jedna i druga wersja to prawdziwe niebo w gębie. Aby przygotować obiad dla całej rodziny potrzebny będzie około kilogram mięsa. W zależności od preferencji z mięsa mielonego można formować mniejsze lub większe kulki. Dowolność jest także w przyprawianiu – wersja łagodna zakłada jedynie szczyptę wegety lecz miłośnicy ostrych potraw mogą dosypać nieco pieprzu czy ostrej papryki. Pulpety w kremowym, pomidorowym sosie trzeba dusić do miękkości mięsa. Rewelacyjnie będą smakowały ze świeżymi ziemniakami.