Jeśli znudziły nas już tradycyjne desery serwowane przez nasze babcie i mamy, to warto przeszperać internet w poszukiwaniu nowoczesnych przepisów. Warto jednak pamiętać, żeby korzystać ze sprawdzonych stron, ponieważ nie każdy przepis umieszczony na różnorodnych blogach kulinarnych jest na pewno sprawdzony i skuteczny. w końcu każdy z nas ma inny smak oraz doświadczenie w przygotowywaniu słodkości. Warto jednak od czasu do czasu zaryzykować, chyba, że przepis znajdziemy na blogu naszego ulubionego specjalisty od słodkich wypieków. A co powiecie na ciasto bananowe z mąki kukurydzianej ?

Ciasto bananowe w nowej odsłonie

Warto zastanowić się nad wykonaniem takiego ciasta w naszej kuchni, ponieważ jest ono nie tylko bardzo smaczne i lekkie ale również szybkie i wygodne w przygotowaniu. Wystarczy raptem kilka składników: szklanka mąki kukurydzianej, trzy jajka, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, jedna trzecia szklanki cukru oraz cztery banany a do smaku garść rodzynek sułtańskich stanowią praktycznie wszystkie składniki tego łatwego przepisu. Miksujemy wszystkie składniki dodając na końcu zmiażdżone banany. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55 minut. Smaczku dodają ciastu fragmenty zmiażdżonych owoców, które doskonale komponują się ze smakiem samego ciasta. Przed podaniem warto je również oprószyć cukrem pudrem. Dodatkowym atutem tego wypieku jest jego piękny, złocisty kolor, który na pewno będzie się wspaniale prezentował na naszym stole.
Jak widać wcale nie trzeba zbyt wiele zachodu i czasu żeby przygotować smakowite ciasto z bananów i maki kukurydzianej o pięknym złocistym kolorze, który na pewno zachwyci naszych gości i domowników. To ekonomiczne ciasto możemy wykonać w każdej chwili bez zbędnego wysiłku i nakładu składników. W końcu coraz częściej w naszych kuchniach pojawia się mąka kukurydziana a banany w tej chwili są czasem popularniejsze niż nasze domowe jabłuszka. Warto więc spróbować wykonać takie ciasto samodzielnie w domu.