Samosa z mięsem to indyjski pierożek, tradycyjnie smażony w głębokim tłuszczu. To kaloryczne danie podane z sosem chutney zachwyca wielu smakoszy swym niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Jak zrobić samosy?

Jak zrobić samosy?

Jest to proste danie, które można przygotować w mgnieniu oka. Głównym składnikiem nadzienia jest mięso wołowe często połączone z ziemniakami oraz ostrymi przyprawami. Jak zrobić samosy? W dużym rondlu należy podsmażyć na oliwie 300 g mielonej wołowiny z posiekaną cebulą oraz tymiankiem. Gdy mięso będzie usmażone należy zdjąć j z ognia, dodać przyprawę curry oraz doprawić solą i pieprzem. Następnie należy przekroić wzdłuż na trzy części płat gotowego ciasta filo. Na górze każdego z pasków kładziemy po łyżce nadzienia i składamy ciasto w trójkąty.

samosa z mięsem

W głębokiej patelni na dużym ogniu rozgrzewamy olej. Gdy będzie już bardzo gorący wrzucamy samosy i smażymy je na złocistobrązowy kolor. Samosa z mięsem to pikantne, aromatyczne pierożki, które z pewnością zasmakują wszystkim domownikom. Można je podawać z ulubionymi dipami lub sosem chutney. Jeśli ktoś ma ochotę to może zastąpić wołowinę kurzymi wątróbkami.