Tradycyjny schabowy, to obowiązkowe danie na niedzielnym stole. Wiele osób jednak narzeka na to, że jedzą w kółko to samo. Warto od czasu do czasu wykazać się odrobiną kreatywności i niewielkim wysiłkiem przyrządzić coś nieco bardziej oryginalnego – oczywiście ze schabem w roli głównej. Interesującym pomysłem na rodzinny obiad będą roladki ze schabu z suszonymi pomidorami.

Schab faszerowany suszonymi pomidorami i fetą

Co będzie potrzebne? Kilka sztuk plastrów ze schabu, niezbyt grubych, suszone pomidory oraz cienkie plasterki sera feta. Schab faszerowany suszonymi pomidorami i fetą nie jest daniem nazbyt skomplikowanym w przygotowaniu. Ważne jest to, aby przy pomocy tłuczka dokładnie rozbić kotlety, najcieniej jak się da. Następnie z obu stron należy je oprószyć ulubionymi przyprawami. Na rozbitego kotleta nakłada się pomidory i ser feta, a następnie zwija się go w roladkę, po dwóch stronach zabezpieczając wykałaczką. Schab faszerowany pomidorami suszonymi należy następnie opanierować i podsmażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Aby zyskać pewność, że mięso się upiekło, wystarczy dodatkowo wsadzić roladki na kilkanaście minut do piekarnika.