Słodki miodownik z serem i orzechami przekładane

Daria-Yakovleva / Pixabay

Placki miodowe przekładane serem od wielu lat goszczą na wielu świątecznych stołach. Kruche ciasto z dodatkiem miodu, przełożone, przepyszną masą serową zazwyczaj wprawia w zachwyt większość gości.

Placki miodowe przekładane serem

Placki miodowe przekładane serem są przyrządzane przez wiele gospodyń domowych. Z dodatkiem różnorodnych bakalii takich jak rodzynki, orzechy oraz migdały doskonale zdobią każdy stół bożonarodzeniowy. Co prawda ciasto miodowe przekładane jest niełatwe w przygotowaniu, ale warto poświęcić się, by móc w te uroczyste dni rozkoszować swe podniebienie niesamowitym smakiem. Aby wykonać ten słodki przysmak musimy ubiec trzy kruche placki, którym niezwykłego smaku i aromatu dodaje naturalny miód.

 

Żeby były odpowiednio miękkie warto je przyrządzić kilka dni wcześniej. Tajemnica smaku tego ciasta tkwi w przygotowanej masie serowej. W tym celu gotujemy na wolnym ogniu biały ser z dodatkiem cukru, jajek oraz masła. Ciasto miodowe przekładane będzie jeszcze lepiej smakowało jeśli do masy serowej dodamy mnóstwo rodzynek, a jego wierch przyozdobimy glazurą miodowo – orzechową.