Każde duszone mięso wieprzowe doskonale smakuje jeśli podamy je w sosie cebulowo – musztardowym. W towarzystwie ziemniaków czy kaszy będzie doskonałym pomysłem na pyszny obiad.

schab w sosie cebulowo musztardowym

Miękki, soczysty schab w sosie cebulowo musztardowym to idealny pomysł na rodzinny obiad. Niesamowitego smaku dodaje mu sos cebulowo musztardowy. Do jego przyrządzenia potrzebujemy 4 łyżeczki musztardy francuskiej, 3 łyżki śmietany 12%, 2 łyżki oleju do smażenia oraz sól, pieprz do smaku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i rumienimy na nim kilogram, pokrojonego, przyprawionego do smaku schabu. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry cebulę.

 

Dusimy podlewając wodą, aż schab będzie miękki i wytworzy się brązowy sos. Odlewamy go i dodajemy do niego składniki sosu musztardowego. Danie to przed podaniem można posypać natką pietruszki.Schab w sosie cebulowo musztardowym można podawać z ziemniakami z wody lub różnego rodzaju kaszami z dodatkiem surówek. Aksamitny sos cebulowo musztardowy z musztardy francuskiej i cebuli idealnie pasuje do każdego mięsa wieprzowego. Jest to doskonała propozycja na rodzinny niedzielny obiad oraz uroczyste przyjęcie.