Sól hawajska. Sól jako właściwy dodatek

LoggaWiggler / Pixabay

Na Oceanie Spokojnym a właściwie na jednej z jego wysp powstaje czarna sól. Czarna hawajska sól jedzona w małych ilościach lecz regularnie, łagodnie oczyści organizm z toksyn, podziała antybakteryjnie oraz przeciwdziała bólom brzucha. Ze względu na swój specyficzny i mocny aromat stosowana jest w kuchni jako dodatek do wielu potraw. Ma gorzkawy smak, w którym da się wyczuć posmak wędzonki. Sól w swoim zapachu przypomina siarkę lecz świetnie komponuje się z wszelkimi daniami rybnymi, grillowanymi mięsami, warzywami. Pasuje do wielu sałatek, potraw z ryżu oraz świeżego sushi.

sól hawajska

Ze względu na bogactwo zawartego w niej magnezu, sól hawajska polecana jest szczególnie tym osobom, które zmagają się z podwyższonym ciśnieniem krwi. Pierwiastek ten wzmacnia także układ kostny, jest szczególnie ważny w prawidłowej pracy wszystkich mięśni, a zwłaszcza serca.
W skład soli hawajskiej wchodzi również wapń, który jest odpowiedzialny za prawidłowy rozwój kości i zębów. Z tego powodu sól jest szczególnie polecana dla osób znajdujących się w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia osteoporozy.