Sól swańska. Dobrze zmieszane, smacznie posolą

minree / Pixabay

Sól swańska

, czymże właściwie jest ? Na to pytanie pokrótce spróbujemy dziś odpowiedzieć. Mówiąc wprost jest to mieszanka soli, wraz z przyprawami, którą uzyskuje się dzięki zmieszaniu ze sobą poszczególnych składników. Aby otrzymać tego typu przyprawę, która swe początki ma w Gruzji, należy przygotować grubą sól kamienną lub morską, suszone nasiona kolendry, ostrą czerwoną papryczkę suszoną, czosnek oraz kozieradkę błękitną. Chcąc urozmaicić naszą mieszankę można, lecz nie trzeba dodać jeszcze szafran, koper, cząber lub kminek.

 

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w ilości, która najbardziej nam odpowiada ( pamiętając, że bazą jest sól, a reszta stanowi dodatek). Oczywiście, najlepiej byłoby utrzeć je w moździerzu, lecz jest to proces bardzo pracochłonny jak i długotrwały. Dopuszczalne jest więc połączenie składników, poprzez użycie sprzętów mechanicznych (blender, maszynka do mięsa itp).
Tak przygotowaną mieszankę zamykamy w szczelnym naczyniu (najlepiej szklanym) i używamy do czego dusza zapragnie.Sól swańska świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju zup, sosów, sałatek, grzybów, warzyw, mięs, ryb i co nam jeszcze nasza kulinarna wyobraźnia podpowie.