Sos pieczarkowy z cebulką to doskonały dobry pomysł na dodatek do obiadu. Jest bardzo smaczny, łatwy oraz  szybki do przyrządzania. Jak zrobić sos pieczarkowy ze śmietaną?

jak zrobić sos pieczarkowy ze śmietaną?

Przyrządzenie sosu pieczarkowego ze śmietaną nie powinno sprawić większych trudności nawet początkującej pani domu. Zatem jak zrobić sos pieczarkowy ze śmietaną? Do przyrządzania smacznego sosu będziemy potrzebowali około pół kilograma świeżych pieczarek, które na początek należy oczyścić i obrać ze skórki. Następnie pokrojone na niewielkie kawałki pieczarki podsmażamy na kopiastej łyżce klarownego masełka. W połowie procesu smażenia do pieczarek dodajemy pokrojoną cebulkę. Po ich usmażeniu nie pozostało nam już nic innego jak wymieszać dwie łyżki mąki z trzema łyżkami śmietany oraz odrobiną wody, a następnie połączyć z sosem i zagotować. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz  przyprawą maggi. Kremowy sos pieczarkowy z cebulką oraz słodką śmietanką idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs drobiowych i wieprzowych, krokietów, makaronów czy różnorodnych kasz. Doskonale smakują też gołąbki w sosie pieczarkowym.