Szaszłyki wieprzowe w piekarniku z termoobiegiem. Ogniste grillowane szaszłyki. Szaszłyki wieprzowe z grilla – przepis

moerschy / Pixabay

Szaszłyki z grilla to smak lata. Pierwsze grille rozpalane są zazwyczaj na początku maja – i tak przez całe lato. Co jednak mają zrobić miłośnicy tej potrawy w chłodniejsze miesiące? Zrezygnować z ulubionej przekąski? Na szczęście nie ma takiej potrzeby.

Szaszłyki wieprzowe w piekarniku z termoobiegiem

Aby przyrządzić przepyszne szaszłyki z ognistą nutą wystarczy domowy piekarnik. Szaszłyki wieprzowe w piekarniku z termoobiegiem to danie niezbyt trudne w przygotowaniu. Cały sekret tkwi w tym, aby wcześniej odpowiednio zamarynować mięso. Do szaszłyków wieprzowych doskonale sprawdzi się karkówka (z niewielką ilością tłuszczu) lub łopatka. Mięso trzeba wcześniej pokroić w dość dużą kostkę, a następnie posmarować marynatą.

Szaszłyki wieprzowe z grilla przepis

Dobór przypraw jest rzeczą gustu – w przypadku żeberek pikantnych sprawdzą się wyraziste przyprawy takie jak czubrica czy papryka chilli. Szaszłyki wieprzowe z grilla przepis można znaleźć w każdej książce kucharskiej. Prócz mięsa warto mieć pod ręką także cebulę, paprykę świeżą oraz cukinię. Szaszłyki doskonale smakują z frytkami lub opiekanymi ziemniakami. Jako dodatek można wybrać zestaw surówek lub kiszoną kapustę.