Wątróbka przyrządzona na ostro – wątróbka drobiowa w sosie musztardowym

Tsarlee / Pixabay

Wątróbka w sosie musztardowym to doskonałe połączenie drobiu z ostrą musztardą. Ta łatwa w przyrządzeniu potrawa w połączeniu z duszoną cebulką cieszy się niezwykłym smakiem i aromatem.

wątróbka drobiowa w sosie musztardowym

Często zdarza się, że nasz czas poświęcony na przyrządzenie obiadu jest ograniczony. Wówczas to doskonałym pomysłem okaże się wątróbka drobiowa w sosie musztardowym. Do jej przygotowania potrzebujemy około pół kilograma wątróbki, którą myjemy, a następnie podsmażamy na oleju w głębokiej patelni. Pod koniec smażenia wątróbkę oprószamy mąką, a następnie wlewamy pół szklanki gorącego bulion drobiowego. Następnie doprawiamy wątróbkę Vegetą oraz dokładnie mieszamy. Do powstałego w czasie duszenia wątróbki wywaru dodajemy śmietanę wymieszaną z musztardą oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Na koniec doprawiamy wątróbkę do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie, w zależności od walorów smakowych do wątróbki możemy dodać usmażoną na złoty kolor cebulę. Wątróbka drobiowa w sosie musztardowym doskonale smakuje podana z ryżem lub ziemniakami. Jest to doskonały sposób na przyrządzenie błyskawicznego obiadu.