Wilgotny makowiec z soczystymi jabłkami – makowiec z jabłkami z gotowej masy makowej

Skitterphoto / Pixabay

Makowce to ciasta z wieloletnią tradycją. Trudno wyobrazić sobie święta bożonarodzeniowe bez przepysznego makowca na stole. Oprócz maku, wyjątkowego smaku dodają temu ciastu bakalie w postaci migdałów, rodzynek czy włoskich orzechów.

makowiec z jabłkami z gotowej masy makowej

Makowiec to popularne w kuchni polskiej ciasto, które potrafi przyrządzić większość gospodyni domowych. W książkach kucharskich możemy spotkać przepisy na różnorodne makowce. Wśród nich wyjątkowym smakiem cieszy się makowiec z jabłkami z gotowej masy makowej. Przygotowanie tego pysznego ciasta jest niezwykle proste.

 

Ten makowiec, inaczej zwany makowcem japońskim wykonujemy z gotowej masy makowej z dodatkiem dużej ilości jabłek, które opcjonalnie możemy zastąpić marmoladą z jabłek. Dzięki temu ciasto jest bardzo wilgotne, można rzec, że samo rozpływa się w ustach. Jego niepowtarzalne walory smakowe podwyższają dodane bakalie, w postaci rodzynek sułtańskich oraz włoskich orzechów. Makowiec z jabłkami z gotowej masy makowej można upiec na kruchym lub drożdżowym cieście. Jego niepowtarzalnym smakiem możemy cieszyć się przez dłuższy czas. Obecne w nim soczyste jabłka sprawiają, że w przeciwieństwie do innych makowców ciasto to nie wysusza się.